Buitenlands kenteken wijzigen naar een Belgisch kenteken

kenteken wijzigen

Volgens de Belgische wet dien je een buitenlands kenteken te wijzigen naar een Belgisch kenteken na moment van inschrijving bij de gemeente.

Autoregistratie in België – juridisch aspect

Artikel 3, §1  van het ontwerp voorgelegd aan de Raad van State bepaalt dat de eigenaar het voertuig dat hij of zij in België in het verkeer wil brengen laat inschrijven, zelfs wanneer het voertuig al in een ander land staat ingeschreven.

Dit betekent dat je na een inschrijving gelijk zorg dient te dragen voor de omzetting van je kenteken en de verzekering. Je kunt hiervoor onze calculator gebruiken om volledig gratis te weten te komen hoeveel de autoverzekeringspremie in België zal bedragen.

Buitenlands kenteken omzetten naar Belgisch – stap voor stap

  1. Download het E705 document van de Douane pagina van het douanekantoor (instructies).
  2. Alle gegevens worden zo geregistreerd bij de douane en met het meegekregen bewijs ga je naar de plaatselijke RDW in België. Dit is de DIV en staat voor Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen. Daar wordt de auto aan een keuring onderworpen.
  3. Neem contact op met de verzekeringsmaatschappij die de polis uitgeeft en verkrijg het roze formulier, dat nodig is om een kenteken aan te vragen.
  4. Ga naar het DIV (Federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer) om een kenteken te verkrijgen.

    Wij raden aan stap 2 en 3 tegelijkertijd uit te voeren.
Zmiana tablic rejestracyjnych z polskich na belgijskie

Risico’s van het rijden met een buitenlands kenteken in België

Het rijden met een buitenlands kenteken terwijl je in België staat ingeschreven, brengt een groot risico met zich mee. België wordt ook wel de hoofdstad van de Europese Unie genoemd, dus de inwoners zijn dan ook bijzonder gevoelig voor niet-naleving van de wet. Zelfs als de politie niet gelijk jouw voertuig controleert, dan kan dit alsnog op ieder ogenblik gebeuren. Ook bestaat de mogelijkheid dat je dan een boete met terugwerkende kracht dient te betalen.

Aanrijding met een buitenlands kenteken in België

Hoe zit het bij een aanrijding of ongeval? Een Belgische verzekeringsmaatschappij zal je voertuig niet verzekeren wanneer je rijdt met een buitenlands kenteken. Ook kan het zijn dat je buitenlandse verzekeringsmaatschappij niet de volledige schade kan dekken omdat er in het land van herkomst andere tarieven gelden.

Bovendien kan de buitenlandse verzekeringsmaatschappij, na verificatie van je vaste verblijfplaats, de vergoeding volledig weigeren. De gemaakte kosten kunnen variëren van enkele tot enkele duizenden euro’s.

Een buitenlands kenteken wijzigen naar een Belgisch kenteken is heel eenvoudig!

Heb je nog vragen over onze verzekering(en)? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier, telefonisch via het nummer: 02 421 71 48 of per mail: info@polisa.be.